mekantürk
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
mekantürk


 
AnasayfaAnasayfa  kapıkapı  GaleriGaleri  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 Gürcüstan -- Rusya

Aşağa gitmek 
3 posters
YazarMesaj
k@rt@lc@n

k@rt@lc@n


Mesaj Sayısı : 521
Yaş : 30
Hangi Şehirdensin : b@$k€nT
Lakap : bay_dna
Kayıt tarihi : 31/07/08

Gürcüstan -- Rusya Empty
MesajKonu: Gürcüstan -- Rusya   Gürcüstan -- Rusya Icon_minitimePtsi Ağus. 11, 2008 2:28 pm

Denizden Rus donanması, batıdan Abhaz güçleri, kuzeyden yine Rus kuşatması altında olan Gürcistan, Güney Osetya’dan çekildi. Gürcistan lideri Saakaşvili’nin ateşkes önermesiyle ilk kez barış umudu doğdu, ancak Rus saldırıları artarak devam etti


Gürcüstan -- Rusya Fft1_mf85193

Güney Osetya’ya saldırarak büyük komşusu Rusya’yı öfkelendiren Gürcistan, Abhazların yeni cephe açması, Rus tanklarının başkent Tiflis’e ilerlediği haberleri ve denizden de ablukaya alınması üzerine askerlerini çekerek Moskova’ya ateşkes önerdi, ancak Rus saldırıları artarak devam etti. Böylece topyekün bir savaşa dönüşmesinden korkulan çatışmaların başlamasından bu yana ilk kez barış umudu doğdu.
Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, dün sabahtan geçerli olmak üzere ateşkes ilan ettiğini ve Gürcü birliklerinin Güney Osetya’dan çekilmeye başladığını açıkladı.

YAZILI GÜVENCE TALEBİ
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Gürcü mevkidaşı Eka Tkeşelaşvili’yle telefon görüşmesinde ateşkesin sağlanabilmesi için Gürcü askerlerinin çatışma bölgesinden tamamen çıkması, ayrıca Güney Osetya’ya yeniden saldırmayacağı konusunda yazılı güvence vermesi gerektiğini, ancak bu koşulların henüz gerçekleşmediğini söyledi. Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı Condeleezza Rice’la görüşmesinde de Rusya’nın ateşkes için koşullarını yineledi.

‘SAAKAŞVİLİ GİTSİN’
Amerikan kaynakları, Lavrov’un Rice’a, barışın sağlanabilmesi için Saakaşvili’nin iktidardan mutlaka ayrılması gerektiğini söylediğini bildirdi. Ancak Lavrov, “Rus vatandaşlarını öldürme emri veren Saakaşvili’ye artık ortağımız gözüyle bakamayız. Ama, söylediğimiz koşullar uygulanırsa Saakaşvili’nin geleceğinden bağımsız olarak zaten barış sağlanır” dedi. Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev de Güney Osetya ile Gürcistan arasında yeniden güç kullanılmasını önleyecek hukuki bağlayıcılık taşıyan bir belge imzalanması gerektiğini bildirdi.

Ruslar hücumbot batırdı
Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz’de dün akşam saatlerinde Rus gemilerine saldırmaya çalışan iki Gürcü hücumbotundan birinin açılan ateş sonucu batırıldığını açıkladı. Gerginliği artıran bu haber öncesinde, Rusya’nın Karadeniz donanmasına ait gemiler Gürcü kıyılarını ablukaya almaya başladı. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigoriy Karasin, savaş gemilerinin Abhazya açıklarında bulunduğunu söyledi ve “Donanmanın görevi Güney Osetya’da olanların Abhazya’da tekrarlanmasını engellemek” dedi. Bölgedeki savaş gemileri arasında Karadeniz donanmasının amiral gemisi Moskova kruvazörü de bulunuyor. Rus savaş gemilerinin Gürcistan’a giden gemilerde arama yaptığı bildiriliyor. Böylece, Tshinvali’de Rus-Oset birlikleriyle çatışan, batıda Abhaz saldırıları durdurmaya çalışan Gürcistan, denizden de abluka altına alınmış oldu. Bunalımda Gürcistan’ın yanında yer alan Ukrayna’nın, ablukaya katılan Rus gemilerinin Sivastopol’deki üslerine dönmesine izin verilmeyeceğini açıklaması Moskova-Kiev hattında yeni bir krizin habercisi olarak algılandı.

Türk gemileri bilmecesi
Rus İnterfaks Ajansı’nın önceki gün Batum açıklarında içinde Türk deniz piyadeleri bulunan bir Türk gemisinin beklediği yolundaki iddiası diğer kaynaklar tarafından doğrulanmadı. Ajansın haberini kullanan news.ru sitesi, ”Türk gemileri Gürcü kıyılarında Rus donanmasını bekliyor” diye yazdı. Site ayrıca, Türk donanmasının Rusya’nın Karadeniz donanmasına oranla iki kat güçlü olduğu yorumunda bulundu. Internetteki Ukrayna haber sitesi Sevodnya ise Gürcü ordusunun Türkiye’den gönderilecek NATO’ya ait Patriot füzeleri ile Apachi helikopterlerini beklediğini ileri sürdü.

TANK iddiası

Gürcistan Güvenlik Konseyi Sekreteri Aleksandr Lomaya, dün öğlen saatlerinde, Güney Osetya’nın başkeni Tshinvali’deki Rus tanklarının Tiflis yönünde ilerlemeye başladığını öne sürdü. Gürcü başkenti, Tshinvali’nin sadece 100 kilometre uzağında bulunuyor. Ancak Rusya Savunma Bakanlığı iddiayı ”saçmalık” olarak niteledi ve Rus birliklerinin Güney Osetya’yı terk etmeyeceğini açıkladı.

Moskova doğruladı
Rusya Genelkurmay Başkanı Yardımcısı General Anatolıy Nogovitsın, Gürcü askerlerinin Güney Osetya’nın başkenti Tshinvali’den çekildiği haberlerini doğruladı. Rus kaynakları, çekilme öncesi Tshinvali ve çevresinde 7400 Gürcü askerle yaklaşık 100 tankın bulunduğunu söyledi. Bu arada Nogovitsin, 1990’larla karşılaştırıldığında Gürcistan’ın artık çağdaş, hareketli ve modern silahlara sahip bir orduya sahip olduğunu bildirdi. Kentteki sivil kayıpları 2000’i aştı.

Çekilmenin nedeni
Gürcü birliklerinin üç gün boyunca çok şiddetli çatışmaların yaşandığı Güney Osetya’nın başkentinden çekilmesinin gerçek nedeninin Rusya tarafından üç yönden ablukaya alınması olduğu düşünülüyor. Güney Osetya gibi Tiflis’e isyan bayrağı açan Abhazya’nın önceki gün çatışmalara girmesi savaşın yayılma tehlikesini güçlendirmişti. Tshinvali ile ortak savunma anlaşması bulunan Abhazya, önceki gün Kodor Vadisi’ndeki Gürcü güçlerine karşı operasyon başlattı, ayrıca Gürcistan’ın batısındaki kasabalara roket attı. Kısmi “savaş hali” ve seferberlik ilan ettiklerini açıklayan Abhaz lider Sergey Bagapş, birliklerini sınıra kaydırmaya başladıklarını söyledi ve “Bölgedeki Gürcü kasabalarında da düzeni sağlayacağız” dedi. Açıklamadan kısa süre sonra Gürcü yetkililer, bölgenin en önemli kasabası olan Zugdidi’nin merkezinde sivilleri tahliye etmeye başladı. Tiflis Kodor’daki Abhaz ve Rus güçlerinin ortak saldırı başlattığını da açıkladı, ancak Moskova, haberi yalanladı. ”Yukarı Abhazya”olarak da adlandırılan bölge Gürcülerin kontrolünde bulunuyor. Gürcistan, Rusya’nın Güney Osetya ve Abhazya’ya toplam 10 bin asker soktuğunu iddia ediyor.

Komutan yaralandı

Güney Osetya’ya gönderilen Rusya’nın 58. ordusunun komutanı General Anatoliy Hrulev, Gürcü topçusunun saldırısı sonucu yaralandı. Aracı isabet alan Hrulev,Vladikavkaz’da tedavi altına alındı.



Gürcüler gitti, Ruslar geldi
Rus birlikleri Güney Osetya’da kontrolü tamamen ele geçirirken (üstte), Gürcü güçleri dün Gürcistan’a çekildi (solda). G. Osetya’nın başkentinde sokaklar, tahrip olmuş, yanmış Gürcü tankları ve zırhlı araçlarıyla dolu.



Irak’ta görevli Gürcü askerler dönmeye başladı Irak’ta görev yapan Gürcü askerlerinin Tiflis’in talebi üzerine ülkelerine dönmeye başladığı bildirildi. ABD ordusundan adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili, Gürcistan’ın Irak’taki 2 bin Gürcü askerinin ülkelerine gönderilmeleri yönündeki talebini kabul ettiklerini ve askerlerin, ülkelerine hava yoluyla gönderilmeye başlandığını söyledi. Gürcistan, Irak’taki Gürcü askerlerinin, Güney Osetya’daki çatışmalar nedeniyle ülkelerine gönderilmesi çağrısında bulunmuş ve ABD ordusundan askerlerin nakilleri için yardım talep etmişti.


Tshinvali yakınlarındaki bir kontrol noktasında bira içen Rus askerleri.

Bundan sonra ne olabilir?
Gürcistan ve Rusya arasında, Güney Osetya’nın kontrolü için çıkan savaşın seyrinin nasıl bir hal alabileceğine dair çeşitli senaryolar üretiliyor. Reuters’a göre bunlardan bazıları şunlar:
- Rusya, Gürcistan üzerindeki askeri baskısını Güney Osetya’daki olayların ardından artırarak sürdürebilir. Bu şekilde ülke içinde oluşacak tepkiyle Gürcistan’ın Batı yanlısı Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili’yi görevden ayrılmaya zorlayabilir ve halefinin Rusya’ya bakışı daha yumuşak bir siyasetçi olmasını sağlayabilir.
- Rusya, vatandaşlarının çoğunluğu Rus pasaportu taşıyan Güney Osetya’yı kalıcı olarak kendi topraklarına katabilir.
- Rusya, Gürcistan’dan bağımsızlığını tek taraflı olarak ilan etmesi ve bu konuda gerekirse güç kullanması için Abhazya’yı teşvik edebilir.
- Gürcistan, bölgedeki gerilimin düşürülmesi ve resmi bir ateşkes sağlanması için Avrupa Birliği ya da Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gibi uluslararası örgütlerden aracılık yapmalarını isteyebilir.
- Batılı ülkeler, çatışmaların durdurulması ve iki taraf arasında sorunların çözümü için diyalog sürecinin başlatılmasına öncülük edebilir. Ancak bununla birlikte Batı dünyasının, Gürcistan’a askeri yardım yapma olasılığı düşük görünüyor.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
AlPeR
AlPeR


Mesaj Sayısı : 911
Yaş : 33
Hangi Şehirdensin : :)
Kayıt tarihi : 28/07/08

Gürcüstan -- Rusya Empty
MesajKonu: Geri: Gürcüstan -- Rusya   Gürcüstan -- Rusya Icon_minitimePerş. Eyl. 25, 2008 10:29 am

iy yav şu savaş bittide gündem biraz rahatladı amerikanın işine gelirdi zaten.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://mekanturk.yetkinforum.com
watoss26
watoss26


Mesaj Sayısı : 452
Yaş : 31
Hangi Şehirdensin : eskişehir
Lakap : watoss
Kayıt tarihi : 28/07/08

Gürcüstan -- Rusya Empty
MesajKonu: Geri: Gürcüstan -- Rusya   Gürcüstan -- Rusya Icon_minitimePtsi Eyl. 29, 2008 4:29 pm

gürcüstan deil gürcistan olcaktı king
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Gürcüstan -- Rusya
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
mekantürk :: her telden :: güncel haberler-
Buraya geçin: